Винаги съм мечтала да пътувам в различни държави, да се срещна с местното население, да науча различни неща за културата и да опознавам поведението на хората.  Но единствената дестинация, която бях посетила до миналата година беше Турция по случай балa ми.

Тази година (2018) имах радостта да посетя четири държави (за сега) – Нидерландия, Испания, Гърция и Румъния. Вероятно последните две не ви впечатляват, тъй като са наши съседки и сте ги посещавали много пъти, но аз бях безкрайно възхитена от красотата им.

Лятното ни изкушение

Руминия е държавата, в която бях за най-кратко, само за един уикенд, но имах две много важни задачи:

  1. Да разгледам възможно най-много забележителности.
  2. Да направя хубави снимки на новия ми модел ръчно декорирана чанта.
Апартаментът от Airbnb

Използвахме сайта Airbnb, за да си намерим апаратамент в центъра на старaтa част в град Брашов и останахме приятно изненадани.

Поради краткия ни престой трябваше да направим много добър план и разпределение на времето, за да посетим възможно най-много забележителности.

Ден 1: Първото място, което посетихме е замъкa Bran, известен още като замъка на граф Дракула. Най-интересната част от него са стаите с уреди за мъчения… интересни за обща култура, но и изключително ужасяващи. В подножието на замъка има много магазини за сувенири, домашен кашкавал и други изкушения, както и красива поляна с декоративно езеро или с други думи прекрасно място за снимки.

Тъй като нямахме време за друга забележителност през този ден, се върнахме отново в Брашов и си направихме малка разходка из града. Беше пълно с туристи и красиви сгради (наподобяващи дизайна на тези в Пловдив). Трудно намерихме място в препоръчания ни по-рано ресторант, но атмосферата, храната и бирата бяха супер, накрая всички прекалихме с хапването и решихме да се разходим още  малко.

Ден 2: Имахме много важна задача! Трябваше да видим забележителностите в Брашов и замъка Пелеш. Решихме, че е най-добре да се присъедим към Free walking tour и да чуем историята на града от професионалист. Разгледахме няколко стари сгради, Черната църква, най-тясната улица, старата каменна стена на града, първото училище… и друри забележителности.

След обиколката, влязохме в Черната църква, за да я разгледаме и отвътре и презаредихме силите си в едно приятно кафене, тъй като ни очакваше замъкът Пелеш.

Замъкът Пелеш

Стигнахме на дестинацията около 17.00ч., поради голямо задръстване и за наше огромно съжаление вече беше затворен отвътре и можехме да се разходим само в градината му. Tова беше едно от най- красивите места, които съм виждала, наистина е като в приказките! Под него също има алея с магазини за сувенири и хора, които продават горски плодове.

Ресторант „Тераса“, гр. Русе

 

Oh well… замъкът изцяло затвори и след като напазарухме подаръци, потеглихме към България. След 6 часа пътуване, прекосихме границата и се отбихме в Русе, където хапнахме рибка в ресторант „Тераса“ (който също горещо препоръчвам).

След още 2 часа се завърнахме в Стара Загора и леко тъжна и изморена си легнах. Прегледах снимките на телефона си на всички красиви места, топли спомени и преживявания, успокоявайки се с мисълта, че лятото не е свършило и прекрасните гледки, които видяха очите ми могат да станат още повече.

 


Но колко струваше това приключение???

Едно от първите неща, които трябва да сметнем е времето. Пътят от централна България до централна Румъния отнема около 8 часа, като проблемът са точно тези туристически градчета, които предизвикват огромни задръствания!

Гориво – Разбира се зависи изцяло с каква кола сте, но пътят, който описах (в двете посоки) ще ви коства около 150лв при кола със стандартен разход.

Нощувка – Отново зависи много какво ще изберете, но в приятно апартаментче цената на вечер излзиа около 80 лева (две спални).

Таски – Имате две такси за Дунав мост, на отиване и на връщане, които са различни според това дали минавате през Видин или Русе, но и в двата слуачая не струват повече от 20 лева общо. Също така не забравяйте на първата бензиностанция да си купите винетка, която е около 10 лева за 3 дни.

Замъци – Бран е може би най-скъпият замък, заради историята, която има и входът му на човек е 40 леи (18 лева приблизително) като трябва да доплатим 10 леи за залата за мъчения. Другите замъци са на подобни цени, основно вариращи между 20 и 40 леи, като на някои се налага доплащане за снимки и подобни.    ВАЖНО: замъците приемат посетители до 16-17:00 часа, така че тръгнете по-рано!

Други забележителности – има неща като Черната църква в Брашов, за които също се плаща, при тях цената е стандартно между 10 и 20 леи.

Храна – цената на храната е много подобна на тази в България и отново зависи много от заведението, което посетите.

Обща цена на удоволствието: Зависи за колко време отивате, но да кажем, че си направите една подобна екскурзия 4 човека, то тогава може да очаквате да дадете 150 лева за гориво, 80 лева за спане, което е около 230 лева, или по около 60 лева на човек. Храната зависи изцяло от вас, но бих очалвала да оставите не повече от 150 леи, или 65 лева на човек на ден. Замъците, както казах, зависи колко посетите, но е добре да си приготвите поне 200 леи за тях, ако искате да обиколите повече може и повече, което е 85 лева на човек. Така че всичко на всичко, ако сте 4 човека с една кола за една ношувка, може да си приготвите по 60 лева за гориво и спане, както и още 350-450 леи (150-190 лева) за храна и забележителности. 250 лева за едно такова преживяване е напълно разумна цена според мен.

 

 

 

3 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *